Trifinia

L’any passat, tot planejant un viatge que vam fer amb dos companys de classe (en Marc i l’Ignasi) a Alemanya, vam descobrir l’existència d’un lloc singular prop d’on anàvem anomenat Dreiländereck o, el que és el mateix, “cantonada dels tres països”: es tracta d’un “punt triple” (també anomenat “trifinium”, plural “trifinia”). Un punt triple és, senzillament, el lloc on coincideixen les fronteres de tres països, en el nostre cas les d’Alemanya, els Països Baixos i Bèlgica. Al món n’hi ha força, de punts triples; la Xina mateixa en té ella soleta 16, i dintre d’Europa el país que en té més és Àustria amb 9. El que ens queda més a prop és el que uneix Espanya (de moment), Andorra i França, el qual queda al pic pirinenc de Medacorba; un altre d’interessant de casa nostra és el tossal dels Tres Reis, muntanya que separava els antics regnes d’Aragó, València i Catalunya.

Accedir al punt triple des de Vaals no va ser tasca fàcil
Accedir al punt triple des de Vaals no va ser tasca fàcil

Nosaltres no vam deixar passar l’oportunitat i, com a bons viatgers curiosos, vam dedicar unes hores a visitar Vaalsberg  (mont Vaals): així s’anomena el turó que té per punt culminant el punt triple que uneix els tres estats mencionats. Després de visitar Aquisgrà, on vam passar el matí arribats des de Colònia, vam agafar un autobús fins a Vaals, a la frontera entre els Països Baixos i Alemanya, i des d’allà ens vam obrir camí entre prats i boscos (travessant diversos cops la frontera NL-DE) fins arribar al punt triple DE-NL-BE. S’hi podia accedir més fàcilment per una altra banda, però ens agrada complicar-nos la vida… a més a més, per si no fos prou, resulta que aquest punt triple va ser quàdruple entre 1830 i 1919, quan existia l’estat neutre (condomini) de Moresnet! (el punt quàdruple era entre Moresnet-Prússia/Alemanya-Bèlgica-Holanda). Actualment al món no hi ha cap punt quàdruple entre estats (però sí entre els estats dels EUA, el conegut Four corners entre Colorado, Utah, Nou Mèxic i Arizona), encara que existeix un quasi-punt-quàdruple entre Botswana, Zàmbia, Angola i Namíbia (es tracta de dos trifinia separats per 100 metres, vegeu l’article de la Viquipèdia en anglès).

Punt triple DE-NL-BE
Punt triple DE-NL-BE que vam visitar el 2013

A dalt del punt triple que comentava hi ha un monolit que marca el punt de confluència de les tres fronteres, al voltant del qual vam passar una bona estona prenent fotos i fent tonteries (ei, mira, estic en tres països alhora! ei, mira, estic sobrevolant l’espai aeri de Bèlgica! etc. ja sabeu com som; a la imatge de portada d’aquesta entrada em podeu veure “trepitjant” els tres països alhora). Uns metres més enllà un altre monolit marca el punt més alt dels Països Baixos: uns tristos 322 metres d’altitud sobre el nivell del mar (per alguna cosa es diuen “baixos”…).

No tots els punts triples són tan divertits com el nostre que, de fet, és el que té més fàcil accés d’Europa. Òbviament n’hi ha que estan situats en punts complicats d’accedir (o on directament és impossible accedir-hi), n’hi ha que queden al mig d’un riu o llac i estan marcats amb una boia, n’hi ha que se’ls pot donar la volta sense córrer cap risc (per exemple, si els tres estats són de la zona Schengen, com el nostre) i n’hi ha d’altres que tenen restriccions que poden posar en perill el teu viatge, com per exemple el punt triple que separa Finlàndia, Noruega i Rússia: travessar la frontera de Finlàndia cap a Rússia sense visat pot comportar una multa de 600€, i no vull imaginar quant pot costar “sobrevolar” l’espai aeri rus sense permís…! N’hi ha de tots colors, formes i mides: us recomano aquesta excel·lent entrada del Blog de Fronteras si us encurioseix el tema. Un altre punt triple molt conegut és el que separa l’Argentina, el Brasil i el Paraguai, que es troba al costat de les famoses cascades de l’Iguaçú.

Al món hi ha aproximadament 176 punts triples (segons el mètode de comptatge en poden sortir entre 157 i 207): estan llistats a la Viquipèdia en anglès. De moment el meu comptador de trifinia visitats queda establert en 1. El faré pujar algun dia? qui sap…