Rheinbrücke Vaduz – Sevelen

No és el ponte Vecchio de Florència, encara que també és cobert. No és el pont de l’Øresund, encara que també separa dos països. És el Rheinbrücke Vaduz – Sevelen, o el que és el mateix, el “pont sobre el Rin” entre Vaduz (capital de Liechtenstein) i Sevelen (Suïssa). Vaig visitar-lo amb l’Albert de nit l’agost de 2014, quan vam passar un dia a Liechtenstein (per cert, una meravella natural de país, però socialment molt mort, especialment la capital).

Situació del Rheinbrücke, entre Liechtenstein i Suïssa
Situació del Rheinbrücke, entre Liechtenstein i Suïssa

El Rheinbrücke és un pont de fusta de 135 metres de llarg i 4,2 d’ample que connecta Suïssa i Liechtenstein per sobre el Rin que actualment no veu trànsit rodat, ja que aquest va ser prohibit el 1975. Va ser construït el 1901, i és completament cobert: aquest tipus de ponts són comuns a Europa i, de fet, no es cobreixent tant per protegir les persones de les inclemències del temps sinó per protegir la pròpia fusta de l’estructura del pont. No cal dir que, amb el desenvolupament de la indústria del ferro i de tractaments per la fusta, la construcció de ponts com aquest ha passat a la història. l mig del pont hi ha un rètol que indica el punt exacte de la frontera entre els dos estats, que es correspon més o menys amb la part central del riu.

El Rheinbrücke no és l’únic pont fronterer del món. El més famós segurament sigui el ja mencionat pont de l’Øresund entre Dinamarca i Suècia, de gairebé 8 km, i altres bons exemples són el recentment inaugurat pont de la Nova Europa (entre Romania i Bulgària) o el pont dels Tres Països (encara que el seu nom enganya, només en separa dos, França i Alemanya). També hi ha (pocs) ponts que connecten no pas dos països, sinó dos continents, com és el cas del pont del Bòsfor d’Istanbul, i n’hi ha que tenen els extrems en plaques tectòniques diferents, com un pont de Reykjanes (Islàndia). En tot cas, el Rheinbrücke, sense ser cap obra immensa com alguns d’aquests, ens va permetre travessar tranquil·lament el Rin i posar els peus a Suïssa, que esdevingué així el cinquè país que vam visitar aquell dia.