Tres capitals centreeuropees (2/3): Bratislava

Bratislava, la capital d’Eslovàquia, és una ciutat que viu a l’ombra de Viena, sovint passant desaparcebuda sota la grandesa de la capital austríaca. Nosaltres li vam donar una oportunitat i no ens va pas decepcionar: és una ciutat que, encara que no pot oferir una gran monumentalitat, és molt acollidora i neta (i relativament petita).

 

Bandera d'Eslovàquia
Bandera d’Eslovàquia

El tren uneix Budapest i Bratislava en 2 hores i 40 minuts i no és excessivament car. Era un tren típic centreeuropeu de compartiments, i com que anava força buit vam tenir el nostre espai durant tot el trajecte. Eslovàquia ens va rebre a mig matí de nou amb molta fred i amb un cel gris. Vam caminar fins al centre, tot travessant la porta de Sant Miquel, única reminiscència de les fortificacions medievals, per deixar les coses al nostre petit hotel al bell mig del nucli antic (Old City Hotel) i vam llançar-nos a la descoberta de la ciutat.

Gairebé sense voler, el primer que vam trobar va ser l’Home treballant (en eslovac en diuen Čumil), una escultura d’un treballador que surt d’una claveguera creada er Viktor Hulík el 1997. Fou encarregada amb l’objectiu de revitalitzar el centre de la ciutat; el treballador no representa ningú en concret, només una persona que es dedica a mirar la gent com passa pel carrer. Actualment, el Man at work és una de les atraccions més conegudes i fotografiades de Bratislava.

El castell de Bratislava domina la capital eslovaca. De planta rectangular i estil barroc, té poc valor històric, ja que fou construït a mitjan segle XX (el que hi havia abans va ser destruït per un incendi) a semblança del castell que hi havia al mateix lloc al segle XVII, encara que hi queden fragments originals. Tot i això, val la pena fer l’ascensió al turó i contemplar les vistes sobre la ciutat i, evidentment, sobre el Danubi, que segueix sent el fil conductor del nostre viatge.

Teatre nacionalDe seguida es va fer fosc, però si els centreeuropeus saben fer bé una cosa és il·luminar els seus monuments; per tant, no vam tenir cap problema per veure landmarks com el teatre nacional o la catedral de Sant Martí.

A part d’això, [turísticament] poc més pot oferir Bratislava. Té fama de ser una ciutat molt animada, i d’això en dóna fe la quantitat de pubs que vam veure als carrers del nucli antic.