Excursió a l’Albera (restes de l’accident aeri de 1986)

En aquesta ocasió m’agradaria explicar-vos una excursió que vam fer fa un temps amb en Marc, prop de casa, a la serra de l’Albera. L’objectiu no era altre que visitar les restes de l’avió accidentat a l’Albera el 1986: aquell any hi va haver un gran incendi a l’Empordà i l’avió va xocar contra la muntanya amb 4 tripulants francesos a bord; tots van morir. Actualment, encara es pot veure el fusellatge de l’avió al mig del bosc.

Marc i Arnau sobre l'ala de l'avió
Marc i Arnau sobre l’ala de l’avió

Vaig recollir en Marc a Figueres i, pujant per l’autopista, ens vam desviar prop de la Jonquera cap a la carretera de Cantallops. Després de passar el petit poble, la carretera de sorra ens va portar cap a la serra de l’Albera. Abans d’anar cap al nostre objectiu final, vam visitar el dolmen del coll de Medàs (IV mil·leni a.C.) i el dominant castell de Requesens, documentat del segle IX. Allà vam deixar el cotxe i vam enfilar a peu cap a la zona zero de les restes de l’accident de fa vint anys. De seguida vam travessar el nucli de Requesens i, seguint les carenes de les muntanyes, vam arribar al destí en gairebé una hora. Una placa al camí indica el lloc.

Motor desprès del fusellatge
Motor desprès del fusellatge

La primera visió posa la pell de gallina. Si heu vist la sèrie Lost, sense cap dubte, el fusellatge us la recordarà. L’avió està partit en dues parts pel mig, el motor està desprès, les hèlixs també… l’avió encara té un color vermellós a causa del líquid d’extinció que van fer servir els bombers. El que es pot veure avui en dia és pràcticament el que va quedar després de l’accident, encara que suposo que s’ha sostret material de dintre els avions. Està tot entre arbres dins del bosc, cosa que fa que no es puguin retirar les restes i que segueixin sent visitades per excursionistes.

Fragment de l'avió entre arbres
Fragment de l’avió entre arbres

Les imatges segurament us transmetran millor el que es troba al lloc. Aquesta és la ruta que vam seguir per arribar-hi des del castell de Requesens, seguint el GR-11, per si mai voleu repetir la nostra experiència. Per cert, vaig descobrir el lloc gràcies al Geocaching!